Як продати чи купити валюту на міжбанку?

Що таке міжбанк?

Міжбанківський валютний ринок – це єдина система торгів безготівковою валютою в Україні. У торгах беруть участь усі банки, які мають ліцензію Національного банку на здійснення валютних операцій. А ось юридичні та фізичні особи зараз не мають права самостійно виходити на міжбанківський валютний ринок, вони змушені користуватися відповідними послугами комерційних банків. Операції на міжбанківському валютному ринку проводяться в інтервалі з 9 до 17 години (у п'ятницю або скорочений робочий день - до 16 години). Для того, щоб укласти угоду, банки використовують програмне забезпечення Reuters або Bloomberg. У ньому відображаються всі поточні заявки як на купівлю, так і на продаж валюти. Банк або виставляє свою заявку на суму, або підтверджує вже виставлену чужу.

Чому мій банк продає/купує мою валюту на міжбанку за курсами гіршими від тих, що публікують фінансові сайти?

Попри загальну помилку, заявки клієнтів банків про купівлю/продаж валюти на міжбанк не потрапляють. Банк розглядає подані клієнтами заявки та проводить так звані клірингові операції: наприклад, якщо 5 клієнтів хочуть купити по 20 тисяч доларів, а один клієнт – продати 100 тисяч, банк проведе ці угоди «всередині себе» за внутрішнім курсом банку. На міжбанківський ринок банк виходить тільки з метою купити валюту, що бракує, або, навпаки, позбутися її надлишків.

При валютних операціях більшість клієнтів очікує вельми невигідний внутрішній курс банку, який відрізняється від реального міжбанківського на 10-20 копійок та/або драконівські комісії. Чи варто говорити, що якщо ви втрачаєте 10 копійок на кожному доларі, а ваш конкурент – ні, то ваш бізнес у довгостроковій перспективі приречений?

Як моніторити ситуацію на міжбанку?

Дані з міжбанку не публікуються у вільному доступі, звичайно, можна ознайомитися з орієнтовними курсами на фінансових сайтах, але вони занадто не точні, для оперативного прийняття рішень.


Як продати чи купити валюту на міжбанку?


Для моніторингу курсу реальних операцій на міжбанку існує декілька інформаційних систем, наприклад, Pro версія сайту «Курс України» та інші. Вартість доступу до таких систем коливається від 585 грн. (при оплаті протягом року) до 1000 грн. на місяць, але, використовуючи їх, ви зможете заощадити значні суми. Наприклад, щомісяця ви продаєте або купуєте 50 000 доларів. Поліпшивши курс операцій на 5 копійок, ви заощадите 50 000х12x0.05 = 30 000 гривень. Практично всі великі компанії та багато дрібних користуються тією чи іншою інформаційною системою. Курс України Pro на даний момент вважається однією з найточніших.

Як продати/купити валюту за реальним міжбанківським курсом?

Щоб не дарувати гроші банку, в електронній заявці на купівлю або продаж валюти необхідно вказувати бажаний курс, орієнтуючись на поточні котирування міжбанку. Заявку слід подавати не заздалегідь, як майже напевно просить ваш банк, а після 10-ї ранку, коли торги вже в розпалі. Чим оперативнішим і точнішим є ваше джерело інформації про хід торгів на міжбанку, тим більша ймовірність того, що зазначений вами в заявці курс буде цікавий вашому банку. Наприклад, якщо ви вказали бажаний курс продажу доларів 24.2, а ваш банк бачить, що поточні котирування міжбанку дозволяють перепродати їх по 24.25 іншому банку, він АБО задовольнить вашу заявку, АБО проігнорує її в надії змусити вас розлучитися з валютою дешевше. Якщо ваш банк хронічно залишає ваші заявки незадоволеними, примушуючи вас до невигідних угод, варто подумати про зміну банку на більш гнучкий і менш жадібний.

Новости
  • Вікторія Гребенюк
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив