Діагностика хвороб шкіри. Сучасні методи діагностики у дерматології

Методи діагностики дерматологічних захворювань не менш різноманітні та складні, ніж самі хвороби шкіри. Іноді досить візуального огляду, інколи ж необхідно комплексне дослідження всього організму. Шкірні хвороби часом впливають на загальний стан людини, і навпаки – захворювання інших систем відбиваються на стані шкіри. На консультації у медичному центрі ТОВ «Верба Медікал», дерматолог Суми нам розповів, що коли людина звертається зі скаргами до дерматолога, важливо зрозуміти, чи є шкірні прояви причиною чи наслідком хвороби.


Діагностика хвороб шкіри


Здавалося б, шкіра – найбільший за площею та найдоступніший для діагностики орган людського організму. Але саме шкіра є першим захисним бар'єром на шляху всіляких шкідливих впливів навколишнього середовища; крім того, шкірні хвороби настільки різноманітні, що їх діагностика часом становить складнішу проблему, ніж аналіз стану внутрішніх органів.

Точність при постановці дерматологічного діагнозу багато в чому визначається «людським фактором»: уважністю та досвідченістю лікаря, його здатністю до логічного аналізу та синтезу. Діагностика будь-якого дерматологічного захворювання включає кілька етапів.

Збір анамнезу

Перший етап дерматологічного обстеження у медичному центрі ТОВ «Верба Медікал» – збирання анамнезу, що передбачає зовнішній огляд та бесіду з пацієнтом, а іноді і з його родичами. Необхідно з'ясувати можливі причини та присутність факторів, що сприяють виникненню шкірних захворювань, наявність коморбідних (супутніх або фонових) хвороб, відомості про спадковість, спосіб життя, харчування, психологічний стан, ліки, що приймаються. Іноді при тих самих симптомах дуже важливими можуть бути наявність або відсутність сверблячки, стійкість шкірних висипань, частота і область їх появи.

Огляд хворого

Коли отримано відповіді основні питання, проводиться огляд шкіри, який починається з ураженої ділянки і обов'язково охоплює все тіло. Найоб'єктивніші результати дає огляд шкіри при розсіяному денному світлі. Нерідко застосовується збільшувальне скло. При багатьох захворюваннях осередки на шкірі мають певні, «відомі» форму, структуру та колір.

Два перші етапи діагностики шкіри, як правило, дозволяють дерматологу поставити попередній діагноз або припустити кілька можливих. Крім того, стає зрозумілим характер захворювання – гострий або хронічний стан, спадково зумовлений або набутий; з'ясовується також стадія розвитку хвороби та ступінь ураження шкірних покривів.

Лабораторні дослідження

Лабораторні дослідження особливо важливі, якщо передбачається, що прояви шкіри обумовлені наявністю інших, недерматологічних захворювань. За підтвердженням цього призначається симптоматичне лікування, а основні заходи фокусуються на лікуванні соматичного захворювання. Виявити зв'язок між патологією шкіри та іншими захворюваннями дозволяють:

  • загальний аналіз крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • біохімічний аналіз крові;
  • аналіз калу;
  • імунограма.

При необхідності дерматолог направляє хворого на консультацію до інших фахівців, які можуть призначити низку специфічніших досліджень.

Спеціальні методи діагностики

Власне дерматологічна діагностика включає ряд методів та прийомів, що доповнюють візуальний огляд шкіри:

  • пальпація (для оцінки еластичності та структури шкіри);
  • шкірно-алергічні проби (для визначення алергенів);
  • посів ураженої ділянки (вирощування у спеціальному середовищі мікроорганізмів із поверхні шкіри);
  • мікроскопія зіскрібків (дослідження частин шкіри під мікроскопом);
  • поскаблювання (для виявлення лущення)
  • діаскопія (оцінка реакції шкіри при натисканні предметним склом);
  • гістологія (дослідження наявність ракових клітин).

Більшість діагностичних методик у медичному центрі ТОВ «Верба Медікал» безпечні та безболісні. Раннє виявлення захворювання дає більше шансів на одужання. Навіть якщо шкірні висипання вас не турбують болем чи свербінням, а лише привертають увагу як щось нове на тілі – не варто відкладати візит до лікаря.

Новости
  • Оленка Балюк
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив