Вітаміни та добавки - роль та важливість

Для нормального розвитку організм людини потребує не тільки вуглеводів, білків, жирів і мінералів, а й невеликих кількостей різних органічних речовин, якими є вітаміни.


Вітаміни та добавки - роль та важливість

Що таке вітаміни?

Вітаміни - це низькомолекулярні органічні сполуки, наявність яких в організмі в невеликих кількостях потрібна для правильного перебігу багатьох обмінних процесів. Для багатьох організмів, включаючи тварин і людей, вони є екзогенними з'єднаннями та мають забезпечуватися їжею.

Вітаміни – роль

Вітаміни не виконують поживних чи енергетичних функцій, а лише регуляторні, виступаючи в ролі біокаталізаторів обмінних процесів у клітинах. Проте без цих речовин гармонійна робота всього організму була б неможлива.

Їх джерелом є насамперед їжа, але вітаміни також можна отримувати синтетично та приймати у вигляді БАДів які продає Фітомаркет онлайн. Постійна подача вітамінів екзогенним, тобто зовнішнім способом є результатом нездатності людського організму самостійно виробляти їх, чим може похвалитися більшість тварин.

Винятком із правила є можливість отримання слідових кількостей вітаміну D, що виробляється у шкірі під впливом сонячної радіації та вітамінів із груп В та К за рахунок функціонування специфічних бактерій у травному тракті. Ступінь затребуваності та вмісту вітамінів в організмі людини визначається за трьома категоріями: надлишок – гіпервітаміноз, дефіцит – гіповітаміноз і недолік – авітаміноз.

Критерії поділу вітамінів

На початку XXI століття існувало повір'я, що існує тринадцять основних вітамінів: A, C, D, E, K та вісім різних вітамінів групи B. Сьогодні ми знаємо тринадцять різновидів одного вітаміну B і деякі з них (вітамін B12 чи ніацин) бувають шести форм .

Сам хімічний склад вітамінів відноситься до дуже різноманітних. Серед них є як кислоти, так і спирти, вони також диференційовані молекулярною масою. Через характер активації речовин в організмі виділяють і провітаміни, які стають біологічно активними лише після специфічних змін в організмі.

Вітаміни за критерієм розчинності діляться на водорозчинні (В, С, РР та фолієва кислота) та жиророзчинні (А, D, Е та К). Слід також зазначити, що деякі групи вітамінів, наприклад, С, А і Е, мають бажані антиоксидантні властивості, захищаючи організм від шкідливих вільних радикалів.

Водорозчинні вітаміни

Водорозчинні вітаміни не накопичуються в організмі людини. Незважаючи на це, вони вільно переміщаються тканинами організму, а їх надлишок виводиться з сечею. Потреба людського організму у водорозчинних вітамінах висока, але слід приймати часто й у невеликих кількостях.

Водорозчинні вітаміни в основному діють як коферменти або кофактори багатьох ферментних систем, беручи участь у метаболізмі цукрів, жирів, білків та в мінеральному балансі організму. Ці вітаміни можна отримати з фруктів, овочів, молока та м'ясних продуктів. Ось водорозчинні вітаміни:

  • Вітамін B1 (тіамін)
  • Вітамін B2 (рибофлавін)
  • Вітамін B3 (ніацин)
  • Вітамін B5 (пантотенова кислота)
  • Вітамін B6 (піридоксин)
  • Вітамін B7 (біотин)
  • Вітамін B12 (ціанокобаламін)
  • Фолієва кислота (птероілглутамінова кислота, фолат, фолацин, вітамін B9)
  • Вітамін С (аскорбінова кислота)

Жиророзчинні вітаміни

Жиророзчинні вітаміни зберігаються в жировій тканині організму і виводяться не так легко, як водорозчинні вітаміни. Їх надлишок може призвести до токсичності. Чотирьма жиророзчинними вітамінами є вітаміни A, D, E та K. Ці вітаміни легше засвоюються організмом у присутності жиру в раціоні.

  • Вітамін А (ретинол)
  • Вітамін D (кальциферол, холекальциферол D3)
  • Вітамін Е (а-токоферол)
  • Вітамін К (філохінон, фітоменадіон)

Вітамінна токсичність

Водорозчинні вітаміни секретуються із сечею, якщо не всмоктуються, вони зазвичай нетоксичні. Навіть за високих доз водорозчинні вітаміни не викликають побічних ефектів у дорослих, здорових людей. З іншого боку, жиророзчинні вітаміни можуть бути токсичними у великій кількості, тому що вони зберігаються в організмі. Тим не менш, навряд чи організм буде здатний прийняти надмірну кількість вітамінів A, D, K або E разом із їжею.

На жаль, у разі прийому добавок це вже цілком можливо. Незважаючи на те, що безрецептурні добавки, включаючи полівітаміни, зазвичай безпечні, якщо їх використовувати не за призначенням, вони можуть становити ризик для нашого здоров'я.

Вітамінні добавки

При прийомі додаткових вітамінів слід пам'ятати, що їхній дефіцит насправді не виникає, якщо підтримувати збалансовану дієту, що забезпечує надходження вітамінів в організм з їжею. Щоб зберегти бажані пропорції, слід з'їдати п'ять порцій овочів та фруктів на день, можливо, доповнюючи дефіцит вітамінами А та С взимку.

Вітаміни, отримані природним шляхом, незважаючи на той самий хімічний склад, що і їх синтетичні замінники, краще засвоюються людиною.

Авітаміноз – що це таке?

Авітаміноз – це група захворювань, спричинених нестачею одного чи кількох вітамінів в організмі. Захворюваннями у групі авітамінозів є пелагра, авітаміноз, цинга, рахіт та куряча сліпота. Пелагра є результатом нестачі ніацину чи вітаміну B3. Авітаміноз – це стан, спричинений дефіцитом вітаміну B1. Цинг викликана тривалим дефіцитом вітаміну С (аскорбінової кислоти). Рахіт викликаний недоліком вітаміну D, а куряча сліпота часто спричинена недостатньою кількістю вітаміну А. Авітаміноз часто спричинений неправильним харчуванням чи недоступністю їжі з певними вітамінами.

Новости
  • Loki
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив