Як вибрати рентгенівський апарат для приватної клініки?

Якісний рентгенівський апарат із розширеним функціоналом та сучасними можливостями – необхідний «інструмент» у будь-якій лікувально-діагностичній установі. Саме тому питання критерії вибору даного обладнання стає сьогодні особливо актуальним.

У цій статті ми поговоримо про те, на що варто звернути увагу при купівлі рентген-апарату на сайті https://www.licarno.com.ua/ для свого медичного центру, які ключові параметри слід мати на увазі в першу чергу, якими мають бути технічні характеристики та комплектація, а також про те, де і по яку ціну купити рентген-апарат.


Як вибрати рентгенівський апарат для приватної клініки?

Які зміни спостерігаються у сфері виробництва рентгенівських апаратів?

В даний час на зміну «плівковим» комплексам, які визнаються «старими», приходять сучасніші та високотехнологічні цифрові рентгенівські апарати.

Перевага останніх у тому, що вони розкривають нові можливості роботи із зображеннями перед фахівцями, дозволяють проводити діагностичні процедури максимально якісно, але з мінімальною дозою опромінення.

Поява сучасних цифрових технологій та нових рентген-установок створює проблему для тих, хто планує зайнятися оснащенням клініки вперше.

З одного боку, сучасне обладнання – це шлях до підвищення якості діагностики та пропускної спроможності кабінету.

З іншого боку, такі рентген-комплекси – дуже дороге обладнання, яке може собі дозволити не кожна приватна клініка.

Як ухвалити рішення, якщо ви плануєте купити рентгенівський апарат, але сумніваєтеся в умовах вибору? Слід підійти до вирішення питання ґрунтовно та відповідально.

ВИДИ РЕНТГЕНІВСЬКИХ АПАРАТІВ

З чого слід розпочати? Рекомендується визначити індивідуальні критерії.

  1. Який бюджет?
  2. Чи достатньо вам стандартних функцій?
  3. Є у вас місце для проявної машини?
  4. В яких умовах експлуатуватиметься рентгенівський апарат?
  5. Чи часто планується його переміщення, транспортування?

Вибір типу рентгенівського апарату залежить від відповіді ці запитання.

Якщо ви плануєте використовувати обладнання виключно в одному робочому просторі, вам необхідний стаціонарний рентген-апарат.

Якщо мається на увазі можливість його частому переміщенні, то вам найкраще підійде пересувна (або палатна) установка.

Переносний апарат особливо актуальний для автомобілів швидкої допомоги: завдяки своїм малим габаритам та легкій вазі він дуже ергономічний в умовах виїзної роботи.

Однак варто відзначити обмеженість галузі застосування даного обладнання. У зв'язку з низькою потужністю та спрощеним функціоналом переносні апарати поступаються стаціонарному рентгенівському комплексу.

Пересувні рентген-установки варто придбати для палати, оскільки повністю адаптовані до умов роботи у ній. Палатні рентген-апарати компактні, мобільні, але залишаються високопродуктивними.

Рівень потужності залежить також від виробника. У середньому у пересувного рентгена апарату потужність – 12,5 кВт – 32 кВт. Для порівняння: у стаціонарного рентгенівського апарату мінімальна потужність – 40 квт.

Якщо немає можливості організувати робоче місце, оснастивши його рентгенівським стаціонарним апаратом, також рекомендується зупинити вибір на пересувному (палатному) рентгені з рівнем потужності від 32 кВт.

Стаціонарні рентгенівські системи встановлюються у кабінетах, де створюються всі необхідні умови для роботи.

Також існують спеціалізовані різновиди, що мають деякі особливості в конструкції та функціоналі:

  • С-дуги, які використовуються сьогодні при проведенні хірургічних маніпуляцій,
  • спеціалізоване рентгенівське обладнання для ангіографії,
  • дентальні рентген-апарати для потреб стоматології,
  • обладнання для мамографії.

Існує ще одна класифікація, що поділяє типи апаратів за особливостями конструкції:

  • апарати на 2 робочі місця, комплектація яких включає стіл, стійку знімків,
  • апарати U-arm (тип «коромисло»),
  • поворотні столи зі штативною конструкцією.

Тепер докладніше.

Рентгенівський апарат U-arm – рентгенографічний пристрій, який оснащується детектором та випромінювачем (вони знаходяться на одному штативі). Щоб отримати зображення при лежачому позиціонуванні пацієнта додатково пропонується спеціальна каталка.

Подібні стаціонарні рентгенапарати стануть правильним рішенням для обмеженого робочого простору.

Рентгенівська установка з конструкцією телекерованого столу – один із найдорожчих варіантів стаціонарного рентгенографічного апарату. Причина високої вартості – об'єднання кількох видів устаткування одному комплексі. Дані апарати придатні для рентгеноскопії та рентгенографії.

Рентгенографічний апарат на 2 робочі місця – стандартний варіант стаціонарної рентгенівської системи, що включає трубку, стіл знімків для позиції лежачи та стійку для позиції стоячи, а також генератор.

Підведемо підсумок. Отже, що важливо врахувати при виборі рентгена апарату в першу чергу?

  1. По-перше, визначтеся, для якого напряму досліджень планується експлуатація цього обладнання.
  2. По-друге, уточніть, де проводитимуться основні дослідження та в яких умовах.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СУЧАСНИХ РЕНТГЕН-АПАРАТІВ

Тепер можна буде розглянути основні технічні характеристики та параметри рентгенівських установок.

Яка потужність має бути у генератора?

Час експозиції безпосередньо залежить від рівня потужності генератора: чим потужніше джерело живлення, тим менша її тривалість. Це також впливає на зниження дози випромінювання за високої якості зображення.

Потужність стаціонарного рентгенівського апарату – приблизно 40 – 80 квт. Найзатребуваніший варіант сьогодні – обладнання з потужністю генератора 50 кВт, оскільки це оптимальний варіант для широкого спектра досліджень.

Однак важливо, щоб потужність пристрою живлення узгоджувалася з потужністю фокусів трубки.

Який генератор кращий?

Ресурс трубки буде більшим, якщо ви вибираєте рентген апарат з високочастотним генератором, у якого буде незначна пульсація анодної напруги. Це також має певне значення зниження променевого навантаження.

Перевага високочастотного генератора полягає у можливості отримання якісних зображень із чудовою контрастністю. Крім того, це забезпечить безпеку досліджень для пацієнта та медичного персоналу.

Більшість сучасних стаціонарних рентгенівських апаратів оснащуються високочастотними пристроями живлення. Це дозволяє отримувати зображення з високою роздільною здатністю.

Якою має бути трубка?

Якщо ви збираєтеся придбати рентген установку, простежте, щоб її рентгенівська трубка мала ефективні параметри фокусів.

У рентгенівських трубок сучасних апаратів 2 фокуси. Чіткість зображень буде кращою, якщо значення параметрів фокусування трубки буде нижчим. Це позитивно впливає на чіткість зображення. Але варто пам'ятати про те, що робоча потужність теж буде меншою за такого розкладу.

Необхідне дотримання відповідності потужності генератора та робочої потужності фокусів трубки.

Значення теплоємності анода

Ресурсоємність системи рентген-апарата також залежить від цього значення. Бажано, щоб воно було максимально високим, тому що це дозволить гарантувати можливість проведення більшого обсягу робіт до моменту перегріву трубки.

Дозволене навантаження

Дозволене максимальне навантаження столу знімків у стаціонарному рентгенівському апараті має бути не менше 200 кг. Це стандарт для багатьох дорогих рентгенівських апаратів. Однак у продажу можуть бути варіанти столів знімків із навантаженням до 290-300 кг.

Стіл знімків із функцією «ліфт»

Деякі сучасні варіанти рентген-установок продаються з особливими столами знімків, які мають опціональну функцію «ліфт».

Навіщо вона потрібна? За допомогою цієї функції можна міняти положення поверхні столу по вертикалі на 500-850 мм. Це підвищує ергономіку експлуатації.

Якщо у вас є можливість, то краще купити рентген-апарат, стіл знімків якого витримує навантаження до 290-295 кг.

Як кріпиться рентгенівська трубка?

Розглянемо стаціонарний рентгенівський апарат на два робочі місця. Такі комплекси, як правило, допускають можливість двох варіантів фіксації трубки.

Вона може бути прикріплена до стелі або підлогового штатива. Як правило, найчастіше використовується фіксація на підлоговому штативі в умовах класичного кабінету, тому що монтаж у цьому випадку простіше.

Однак у стельового способу фіксації рентгенівської трубки є свої переваги: це один з найбільш надійних варіантів її кріплення, хоча і складніший у плані монтажу і зазвичай дорогий. Цей спосіб рекомендується для приміщень з великою робочою зоною.

Рентгенографічний апарат із стельовим способом кріплення також ідеальний, якщо планується великий потік пацієнтів.

Якщо ви все-таки зупиняєте вибір на рентген-апараті з підлоговим варіантом фіксації трубки, важливо заздалегідь подбати про зміцнення штатива.

ЦИФРОВІ РЕНТГЕНІВСЬКІ АПАРАТИ

Вибираючи рентгенапарати, ви зіткнетеся з проблемою вибору способу запису зображення. Цифрова рентгена апаратура – це обладнання нового покоління. Зрозуміло, переваг та сучасних функцій у неї набагато більше.

У чому особливість цифрового рентгенівського апарату?

  • Цифровий метод обробки зображення.
  • Швидке отримання знімка.
  • Немає необхідності використання проявочної машини, оскільки зображення моментально виводиться на екран.
  • Допустимо зберігання, редагування, друк знімків.
  • Висока якість зображень: за рахунок цифрової обробки вони стають чіткими та деталізованими, що є важливим для якості самої діагностики.
  • Висока швидкість. Після завершення роботи знімок стає доступним для перегляду. Не потрібно витрачати додатковий час та виконувати спеціальні дії для його отримання.
  • Можна зберігати всі отримані знімки в архіві та у будь-який момент повертатися до них повторно, якщо це буде необхідним.
  • Не потрібно витрачати бюджет на купівлю реактивів та плівки.
  • Етап прояву знімків повністю виключається.
  • Знижена доза випромінювання – ще одна важлива перевага цифрового рентген-апарата.

Серед недоліків цифрових рентгенівських апаратів варто зазначити вартість. Ціна даного обладнання завжди помітно вища, ніж у аналогових систем.

Зате не потрібно виділяти додатковий простір для встановлення проявної машини та витрачатися на витратні матеріали для отримання плівкових знімків.

Чи варто придбати цифровий рентгенівський апарат?

Якщо дозволяє бюджет, безумовно, краще зробити вибір на користь сучасної цифрової технології, оскільки це забезпечить високу пропускну здатність вашого рентген-кабінету, зведену до мінімуму променеве навантаження, що дуже важливо для здоров'я ваших пацієнтів та медичного персоналу.

Крім того, можливість коригування знімків – важливий бонус, який може бути особливо важливим при помилкових налаштуваннях параметрів.

Види цифрових систем

Розглядаючи цифрові рентгенівські апарати також зверніть увагу на тип детектора. Сьогодні виробники можуть запропонувати два варіанти:

  • CR-системи з оцифровувачем (або дигітайзером),
  • DR-системи, оснащені плоскопанельним детектором.

Що краще? Слід розібратися у термінології та перевагах кожного варіанту.

Устаткування, оснащене напівпровідниковим плоским детектором, можна віднести до найбільш сучасних варіантів. Воно забезпечить високу роздільну здатність.

CR-системи з дігітайзер працюють на основі методу люмінофорної чутливості. Вони є стандартними рентген-апаратами, для роботи з якими застосовується спеціальна CR-касета на базі люмінофорів.

Касета витягується з апарата після отримання знімка і поміщається в прилад, що зчитує, званий «дигітайзером» або «оцифрувальником». Після цього пристрій переводить цифрове зображення на комп'ютер.

DR-системи з напівпровідниковим плоскопанельним детектором – дороге обладнання. Ви можете купити цифровий рентгенівський апарат на 2 робочі місця з 1 або 2 плоскопанельними детекторами.

Серед мінусів такої техніки важливо відзначити високу ймовірність пошкодження детектора: важливо акуратне та дбайливе ставлення. До того ж вартість цього пристрою – це більшість вартості всієї системи. Для порівняння: ціна касети для CR-системи не така істотна.

Коли знімок зроблено, за допомогою плоскопанельного детектора зображення у цифровому форматі одразу передається на робочу станцію. При цьому не потрібно використовувати додаткові пристрої, такі як дигітайзер. Це значно заощаджує час. Однак цей вид систем коштує досить дорого.

Чи варто купувати такий пристрій? Безперечно, переваги системи з плоскопанельним детектором виправдовують високу ціну. Якщо дозволяє бюджет, якщо передбачається великий потік пацієнтів, краще купити саме цей варіант для оснащення рентген-кабінету.

Що ще рекомендується придбати для рентгену кабінету крім рентгенівського апарату?

  • Робоча станція лаборанта (зазвичай вона є у комплектації CR та DR систем).
  • Робоча станція лікаря (медичний монітор, принтер для рентгенівських знімків).

Ваша клініка вже оснащена аналоговим рентгенографічним апаратом? Тоді можна перейти на цифровий варіант без спеціальної заміни обладнання.

Ви можете придбати CR або DR-систему для поєднання з наявним апаратом. При цьому завжди легко замініть рентгенівську установку за рахунок підключення нової до цифрової системи.

ФОРМУВАННЯ ЦІНИ РЕНТГЕНІВСЬКОГО АПАРАТУ

Що впливає вартість рентген-установки?

  • Клас, який визначається видом рентгенівського апарату. Якщо це цифрове обладнання, воно буде коштувати дорожче аналогового.
  • Розташування. Стаціонарний коштує дорожче за пересувний.
  • Функціональні можливості. Чим ширший функціонал, тим дорожче встановлення.

ДЕ КУПИТИ РЕНТГЕН-АПАРАТ?

Купуєте рентгенівський апарат? Чи хотіли б з'ясувати, скільки коштує найкращий? Рекомендуємо звернутися до нас, тому що маємо великий досвід продажу спеціалізованого рентген-обладнання.

Проконсультуйтеся з нами з усіх питань! Допоможемо знайти рентген-апарат за оптимальною для вас ціною. Попередньо ознайомтеся із продукцією каталогу на сайті.

Ми грамотно підходимо до вибору рентген обладнання, намагаємось завжди враховувати індивідуальні побажання та потреби клієнта. Гарантуємо високу якість усієї продукції, оскільки працюємо лише з авторитетними брендами, яким довіряють фахівці у всьому світі.

Новости
  • Sergay
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив