Особливості вибору рентгенівських систем

Якісний функціональний та сучасний рентгенапарат — потрібний «інструмент» у будь-якому лікувально-діагностичному центрі. Тому питання про критерії вибору цього обладнання є завжди актуальним. Який рентгенівський апарат купити? Відповідь на це питання має бути обдуманою і зваженою, адже йдеться про досить дороге обладнання, купівля якого вимагає оцінки безлічі характеристик та критеріїв. 


Особливості вибору рентгенівських систем

Вибираємо тип рентгенапарата 

Найперше при покупці рентгенодіагностичної системи необхідно визначитися з профілем досліджень та місцем розташування приладу. Всі рентгенівські установки за способом встановлення та експлуатації можна розділити на два види: 

  1. Стаціонарні. Їх використання передбачається виключно у спеціально призначених та обладнаних для цього приміщеннях. Потужність таких апаратів починається від 40 кВт. Вони, своєю чергою, поділяються на рентгенівські системи на 2 чи 3 робочих місця, типу U-arm. 
  2. Пересувні. Такі апарати ще називають палатними чи мобільними. Їхня потужність стартує від 12,5 кВт і не перевищує 32 кВт. Пересувний рентген-апарат є оптимальним рішенням, якщо існує обмеження на встановлення стаціонарного обладнання. 

Є також класифікація рентгенівських систем в залежності від сфери застосування. Це можуть бути, наприклад, хірургічні С-дуги, мамографи, апарати для ангіографії, дентальні рентгени. 

Цифрові чи плівкові рентгенодіагностичні системи 

Цифрові рентгенапарати все більше витісняють застарілі плівкові моделі. Ці діагностичні системи нового покоління дозволяють отримувати знімки найвищої якості. Інші переваги цифрових рентгенівських апаратів: 

  • миттєве отримання знімків; 
  • зручне їх зберігання, а також редагування та обробка; 
  • відсутність витрат на плівку та реактиви, немає також потреби у проявному приміщенні; 
  • екологічна безпека (за рахунок виключення етапу прояву знімків); 
  • мінімальне променеве навантаження. 

Використовуючи цифрову установку, можна збільшити пропускну спроможність рентгенкабінету. 

На які характеристики рентгенологічного обладнання звернути увагу 

Вибирати оптимальну модель необхідно з урахуванням таких параметрів: 

  1. Потужність генератора. Чим вона вища, тим менший час експозиції, а значить, і нижча доза опромінення. Найбільша потужність генератора характерна для стаціонарних рентгенприладів. Для них цей показник становить від 40 кВт до 80 кВт. Потужності 50 кВт цілком достатньо, щоб проводити більшість досліджень. 
  2. Тип генератора. Цей критерій визначає високий контраст і роздільну здатність знімків, а також безпеку діагностики. Сучасні апарати комплектуються високочастотними генераторами з невеликою пульсацією анодної напруги. Це дозволяє мінімізувати променеве навантаження на пацієнта. 
  3. Рентгенівська трубка. Звернути увагу треба на ефективні розміри фокусів: чим нижчі показники, тим кращою є чіткість знімків та знижується робоча потужність. Важливим параметром є і теплоємність анода. Чим він вищий, тим більший ресурс має трубка. 

Вивчити також слід максимально дозволене навантаження на стіл знімків. 

Джерело: сайт medigran.com

Новости
  • uulugbek
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив