Як справлятися з тривогою через зовнішні обставини в наш складний час?

Психологи та психотерапевти з Psyroom відповідають на одне з найактуальніших питань сучасності: як справлятися з тривогою, а також дають практичні поради та дієві методики.

Що таке тривога?

Насамперед, це стан невизначеності, невідомості та страху. Чому стає страшно? Тому що людина не знає, яких заходів вжити, щоб уникнути негативного результату ситуації, що склалася.


Як справлятися з тривогою через зовнішні обставини в наш складний час?


Сплески тривожності на практиці частіше трапляються у жінок через те, що за своєю природою вони більш чутливі та емоційні, ніж чоловіки. Якщо ми говоримо про психотерапевтичну допомогу, терапію тривожних станів проводять психіатр чи психолог. Фахівець виявить основну причину хвилювання, яку людина часто не може усвідомити сама. Лікар детально пояснює, чим спровоковано почуття занепокоєння, як упоратися із занепокоєнням. Він вчить протистояти проблемним ситуаціям, що виникають у житті пацієнта. На сьогодні, консультація психолога онлайн, дуже сильно допомагає за короткий термін заспокоїти свої нерви. Усе це досягається внаслідок онлайн сеансів психотерапії.

Як навчитися справлятися з тревогою самостійно? Поради психолога

  1. Зміна способу мислення. Починаємо вчитися позитивно мислити. Необхідно встановити причину хвилювання, незрозумілого стану. Обов'язково поспілкуватись із близькими, поговорити з ними, розповісти, що вас турбує. Можливо, освоїти техніку медитації, навчитися розслаблятися.
  2. Зміна способу життя. Нервова система послаблюється за рахунок вживання алкоголю, лікарських засобів, наркотиків, захоплення курінням. В результаті можуть розвиватися такі негативні переживання. Почніть із відмови від негативних звичок. Таким чином ви покращите своє здоров'я та зміцните силу волі. Подбайте, щоб ваш сон та харчування були повноцінними. Приберіться в будинку — зовнішня ситуація дуже важлива для вашого емоційного стану. Можна покращити або поміняти обстановку, додати нові деталі до інтер'єру або навіть перефарбувати стіни.
  3. Включення до режиму дня фізичних навантажень. Необхідно застосовувати фізичні навантаження. Спорт, рух, прогулянки з домашніми тваринами допомагають організму розслабитися фізично та психологічно. Регулярні навантаження відмінно позбавляють тривожних станів. Після занять добре випити настій ромашки, чебрецю чи м'яти.
  4. Намагайтеся знайти причину. Причина завжди є, але іноді ми боїмося зізнатися навіть самому собі. Спробуйте зрозуміти, чим спровоковано тривогу, коли вона виникла. Це можуть бути неприємності на роботі або в сім'ї.
  5. Озвучте проблему. Спробуєте озвучити проблему комусь із близьких, поділіться. Завдання близьких не співчувати, а допомогти розібратися у ваших складностях. А головне – дати вам позитивні емоції.
  6. Навчіться перемикатися. Техніка перемикання уваги допоможе не зациклюватись на проблемі. Якщо ви знаходитесь вдома, можна подивитися у вікно, на дерева, людей, будинки. Зателефонувати мамі чи знайомому. Або використання знаменитої фрази "Я подумаю про це завтра". Ми ніби даємо відстрочку своїм думкам, що також допомагає. Почніть вивчати мову, що також покращуватиме вашу пам'ять і переключатиме вашу увагу від тривоги.
  7. Хобі та захоплення. Освоюємо нове захоплення. Це може бути спорт, йога, уроки малювання, ігри на музичному інструменті або багато іншого, що вам цікаво, і ви давно мріяли це освоїти.
  8. Звичка до занепокоєння. Дуже часто ми звикаємо до почуття тривоги і часом не хочемо його відпускати. Чому це відбувається? До почуття тривоги ми звикли, а що без нього робити ми не знаємо. У зв'язку з цим спробуйте ставити собі такі питання. Наприклад: наскільки ймовірно, що той жахливий сценарій розвитку подій, який ви собі уявили, справді станеться? Що ще може статися? Може, все це тільки у вас на думці? Яким міг би бути хороший сценарій? Що може статися хорошого?

І останні, однозначних ліків для позбавлення від почуття тривоги не існують, але є одна дуже важлива рекомендація. Якщо ми щось хочемо змінити у своєму житті, потрібно захотіти щось змінити, а потім уже почати діяти. Тому, коли Бажання + Дія будуть повною мірою вами реалізовані, почуття тривоги відійде на задній план і поступляться місцем довгоочікуваному спокою та впевненості.

Якщо наведені вище поради психологів не дали значного позитивного ефекту, ви завжди можете звернутися за онлайн консультацією у сервісі підбору психологів та психотерапевтів «Psyroom».

Новости
  • Ігор Хома
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив