Астенозооспермія у чоловіків: причини та лікування

Зі всіх порушень сперматогенезу лікарям-андрологам особливо часто доводиться стикатися з астенозооспермією. Це – патологічний стан сперми, що характеризується низькою рухливістю статевих клітин. Астенозооспермія – поширений фактор чоловічого безпліддя. Патологію виявляють за допомогою спермограми. Для точного діагнозу дослідження повинно бути проведено двічі (з інтервалом в один-два місяці) та двічі показати низьку рухливість сперматозоїдів. Коли в еякуляті мало сперматозоїдів із нормальною рухливістю, зачаття стає проблемою для пари. На щастя, сучасна медицина має рішення для цієї проблеми. А клініка Medical Plaza має висококваліфікованих лікарів-андрологів, які допоможуть вирішити цю проблему. Детальніше на сайті: https://medicalplaza.ua/kyiv/androlog.


Астенозооспермія у чоловіків: причини та лікування

Що таке астенозооспермія, чому вона розвивається?

Проникнути всередину яйцеклітини і дати початок новому життю може тільки той сперматозоїд, у якого все гаразд з рухливістю. Він повинен рухатися з потрібною швидкістю та у правильному напрямку. Якщо в еякуляті таких сперміїв мало, у пари виникають складнощі із зачаттям.

По ВООЗ сперматозоїди діляться за показником рухливості на три групи:

  1. Прогресивно рухливі. До таких відносяться статеві клітини, які рухаються по прямому або великому колу з високою швидкістю.
  2. Непрогресивно рухливі. Мова про сперматозоїди, які «безцільно» рухаються на одному місці.
  3. Неактивні, ті, що не рухаються взагалі.

Нормою сьогодні вважається, коли в спермі чоловіка присутні щонайменше 40 відсотків прогресивно рухливих сперматозоїдів. Нижчий показник – привід говорити про патологію сперматогенезу. Чи можна завагітніти при астенозооспермії? Якщо показники рухливості знижено, але не надто, то така можливість залишається. При серйозному відхиленні від норми природне зачаття неможливе.

Причини астенозооспермії

Будь-яка патоспермія – не самостійне захворювання, а наслідок наявних в організмі чоловіка проблем чи якихось негативних зовнішніх факторів. До астенозооспермії можуть призвести:

  • варикоцеле;
  • генетичні збої та хромосомні аномалії;
  • аутоімунні захворювання;
  • запальні процеси;
  • перенесені ІПСШ;
  • тяжкі хвороби;
  • радіація, високі температури, токсичні дії;
  • захоплення алкоголем, куріння;
  • нервова перенапруга;
  • довга відсутність статевого життя.

Як діагностується?

Висновок про астенозооспермію проводиться у разі результата спермограммы – основного дослідження чоловічої фертильності. Спермограма призначається всім без винятку чоловікам, які звернулися до андролога.

Але виявлення низької рухливості сперматозоїдів це лише перший крок. Щоб лікувати астенозооспермію, потрібно зрозуміти, що до неї призвело.

Для цього призначається пацієнтам додатковий комплекс обстежень. Він може включати:

  • аналізи крові на гормони;
  • ультразвукове дослідження мошонки та простати;
  • генетичний скринінг;
  • діагностику запальних процесів та інфекційних захворювань.

Як лікують астенозооспермію?

Лікують не відхилення у показниках спермограми, а причину, яка до них призвела. Саме тому важливо провести якісну діагностику проблем із репродуктивним та загальним здоров'ям чоловіка.

Лікуванням займається лікар андролог-уролог, підключаючи за необхідності інших фахівців. Метод вибирається залежно від причини безпліддя. Він може бути медикаментозним чи хірургічним.

Медикаментозне лікування. Препарати підбираються залежно від діагнозу. Так, при виявленні ендокринних збоїв призначається гормональна терапія астенозооспермії. Якщо діагностуються статеві інфекції, застосовуються відповідні препарати. Медикаментами також лікуються запальні процеси.

Оперативне втручання. Операції потрібні, наприклад, у разі, коли до астенозооспермії призвело варикоцеле. У наших клініках пацієнтам з варикоцелею проводиться мікрохірургічна варикоцелеектомія.

Якщо проблема в способі життя або у впливі шкідливих речовин, то часто для відновлення нормального сперматогенезу досить виключити вплив негативних факторів на організм.

Лікування астенозооспермії призначається лікарем. Народні засоби та самостійна терапія – це марнування часу, яке дуже цінне для пари, що мріє про малюка. Тому рекомендуємо довіритися медикам.

Лікарська терапія та сучасні хірургічні методи часто призводять до відновлення нормальної рухливості сперматозоїдів. Але лікування не завжди ефективне. Крім того, деякі причини астенозооспермії свідомо не піддаються лікуванню. У таких ситуаціях досягти вагітності дозволяють допоміжні репродуктивні технології.

Де можна вилікувати астенозооспермію?

Для фахівців центру Medical Plaza знижена рухливість сперматозоїдів – добре знайомий стан. Вони мають великий досвід у виявленні астенозооспермії та подоланні цієї патології безпліддя.

Спермограма та інші дослідження еякуляту проводяться у власній, оснащеній за міжнародними стандартами лабораторії.

Лікарями наших клінік освоєно всі методи лікування астенозооспермії, які довели високу результативність. Показники успіху ЕКЗ у наших клініках вищі за середні по країні.

ЕКЗ при астенозооспермії

Навіть за найтяжчої астенозооспермії екстракорпоральне запліднення вирішує проблему безпліддя. У нашому центрі застосовуються всі сучасні програми та протоколи ЕКЗ з доведеною ефективністю. Схема завжди розробляється індивідуально.

Програми доповнюються методом ІКСІ – ембріолог знаходить в еякуляті здоровий та перспективний сперматозоїд, після чого сам вводить його в яйцеклітину, допомагаючи таким чином заплідненню.

Астенозооспермія – серйозний збій у дітородній функції чоловіка. Але вона не ставить хрест на планах батьківства. Головне – довірити своє репродуктивне майбутнє грамотним фахівцям. З нами татами стають чоловіки з найважчими патологіями сперматогенезу. Приходьте до Medical Plaza за малюком!

Новости
  • Nikolos Glonti
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив