Печія

Печія


Печія – це відчуття печіння, тепла, жару або болю, яке часто починається у верхній частині живота прямо під нижньою грудиною. Цей дискомфорт може хвилями поширюватися в горло, і у вас може з’явитися кислий присмак у роті. Це не викликано проблемами з вашим серцем, хоча іноді проблеми з серцем можуть відчуватися як печія. Дізнайтеся більше: https://www.0362.ua/list/365401 .

Печія може викликати проблеми з ковтанням, відрижкою, нудотою або здуттям живота. Ці симптоми іноді можуть тривати до 2 годин або довше. У деяких людей симптоми печії можуть викликати проблеми зі сном, хронічний кашель, астму, хрипи або епізоди задухи.

Печія зазвичай посилюється після їжі або посилюється, якщо ви лежите або нахиляєтеся. Стає краще, якщо ви сидите або встаєте.

Практично кожен час від часу матиме проблеми з печією.

У дорослих печія виникає частіше, ніж у дітей. У багатьох вагітних жінок печія виникає щодня. Це пояснюється тим, що зростаюча матка чинить все більший тиск на шлунок.

Симптоми печії та симптоми серцевого нападу можуть відчуватися однаково. Іноді ваші симптоми печії можуть означати більш серйозну проблему і потребують перевірки у лікаря.

Причини печії

Печія виникає, коли їжа та шлунковий сік повертаються назад (рефлюкс) у стравохід, тобто трубку, що веде від горла до шлунка. Цей процес називається гастроезофагеальним рефлюксом. Поширені причини рефлюксу включають:

  • Неповне закриття клапана (нижнього стравохідного сфінктера, або LES) між стравоходом і шлунком.
  • Їжа та напої, такі як шоколад, м’ята перцева, смажена їжа, жирна їжа, цукор, кава, газовані напої та алкоголь. Після появи печії зворотний потік шлункового соку може викликати чутливість стравоходу до інших продуктів, таких як цитрусові, помідори, гостра їжа, часник і цибуля. Вживання цих продуктів може викликати ще більше печії.
  • Тиск на шлунок, спричинений ожирінням, частими нахилами та підйомами, тісним одягом, напруженням при випорожненні, інтенсивними фізичними вправами та вагітністю.
  • Куріння та вживання інших тютюнових виробів.
  • Ліки, що відпускаються за рецептом і без нього, такі як аспірин, ібупрофен, преднізон, препарати заліза, калію, антигістамінні препарати та снодійні.
  • Грижа стравохідного отвору діафрагми, яка виникає, коли невелика частина шлунка штовхається вгору через діафрагму, яка є м’язом, що відокремлює легені від черевної порожнини.
  • Стрес, який може збільшити кількість кислоти, яку виробляє ваш шлунок, і спричинити повільніше спорожнення шлунка.

Вираженість печії

Легка печія буває приблизно раз на місяць. Помірна печія виникає приблизно раз на тиждень.

Сильна печія виникає щодня і може викликати такі проблеми, як проблеми з ковтанням, кровотеча або втрата ваги. Печія з іншими симптомами, такими як захриплість, відчуття, що їжа застрягла в горлі, стиснення в горлі, хрипкий голос, хрипи, астма, проблеми із зубами або неприємний запах з рота, може бути спричинена більш серйозною проблемою, такою як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Стійке запалення слизової оболонки стравоходу виникає при ГЕРХ і може призвести до інших проблем зі здоров’ям. Печія також може бути пов’язана з інфекцією Helicobacter pylori (H. pylori).

Постійні симптоми печії можуть бути ознакою більш серйозного захворювання, наприклад важкого запалення стравоходу або раку шлунка чи стравоходу.

Печія більш серйозна, коли вона супроводжується болем у животі або кровотечею.

Біль у животі, особливо біль безпосередньо під грудиною, може бути ознакою більш серйозних проблем, таких як захворювання серця, виразкова хвороба, захворювання жовчного міхура, розрив стравоходу або запалення шлунка (гастрит). Для отримання додаткової інформації див. тему Біль у животі, вік 11 років і молодше або Біль у животі, вік 12 років і старше.

Блювота кров'ю може означати кровотечу в травному тракті, часто з стравоходу або шлунку. Якщо у вас є кровотеча в стравоході, шлунку або частині тонкої кишки, прикріпленої до шлунка (дванадцятипалої кишки), стілець може бути темно-червоним або чорним і смолистим. Велика кровотеча може призвести до шоку, стану, що загрожує життю. Для отримання додаткової інформації дивіться тему Нудота та блювання, вік 12 років і старше.

Новости
  • Анастасия Женилова
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив