Аксесуари, які обов'язково мають бути в сумці у діабетика

Діабет вимагає постійного контролю та швидких дій у разі непередбачених обставин. Але одна річ, коли ви знаходитесь вдома і у вас все необхідне під рукою, інша – ви поїхали на роботу, в кіно або навіть у подорож.


Аксесуари, які обов'язково мають бути в сумці у діабетика

Ми підготували для вас чек-лист "речей, які обов'язково повинні бути в сумці у діабетика", який можна купити у магазині s55.com.ua за дуже гарною ціною. Зберігайте його, щоб точно знати, що у вас завжди має бути під рукою:

  • Глюкометр/ручка для проколювання/ланцети/тест-смужки – як правило, зберігаються у спеціальному окремому чохлі;
  • Запасні батареї до глюкометра;
  • Вуглеводи для профілактики та усунення гіпоглікемії. Необхідно не менше 4 ХЕ швидких вуглеводів – наприклад, це 4 шматочки цукру по 10г, або 2 пакетики фруктового соку по 0,2л, або глюкозні цукерки/гелі таблетки на 3-4 ХЕ. А також із собою необхідно мати не менше 4 ХЕ повільних вуглеводів - наприклад, 2 середніх яблука або груші приблизно по 180г або пару бутербродів зі шматками хліба по 40-50г; параметрів.
  • Препарат глюкагону;
  • Цукрорознижувальні препарати - таблетки, інсулінові шприц-ручки болюсного та базального інсуліну (у спеку – у спеціальному термо-чохлі);
  • Запасне пакування ліків або шприц-ручка інсуліну ультракороткої дії на випадок втрати/нападу;
  • Змінні голки для шприц-ручок;
  • Набір для зміни інфузійної системи помпи та запасні батареї до неї (якщо ви на помповій інсулінотерапії);
  • Картка або браслет з інформацією про наявність цукрового діабету;

Бажано, щоб і глюкометр, і вуглеводи, що легко засвоюються, були зібрані заздалегідь у всіх сумках, які ви часто берете з собою. Наприклад, один комплект тримайте у робочій сумці, а інший – у спортивному рюкзаку.

Вітаміни при діабеті

  • Магній заспокоює нерви, полегшує симптоми ПМС у жінок, нормалізує артеріальний тиск, стабілізує ритм роботи серця, при діабеті підвищує чутливість тканин до дії інсуліну.
  • Піколінат хрому - відбиває потяг до солодкого і борошняного, яка у хворих на діабет занадто сильна. Якщо розпочати прийом препарату по 400 мкг на день, через 4–6 тижнів ця залежність зникає.
  • Вважається, що альфа-ліпоєва (тіоктова) кислота зупиняє розвиток діабетичної нейропатії, а в деяких випадках її взагалі можна позбутися.

Дія альфа-ліпоєвої кислоти добре доповнюють вітаміни групи В. Завдяки ефективності цього компонента у чоловіків відновлюється потенція (якщо покращиться провідність нервів).

  • Вітаміни для очей при діабеті зупиняють розвиток діабетичної ретинопатії, катаракти та глаукоми – комплекси з бета-каротином, лютеїном та зеаксантином, вітамінами С, А, Е, цинком, селеном, таурином, екстрактом чорниці, марганцем, комплексом вітамінів В.
  • L-карнітин і кофермент Q10 — натуральні корисні речовини, які є в організмі людини, тому вони не мають побічних ефектів. І хоча до лікування діабету вони мають лише непряме відношення, діабетикам варто взяти їх на озброєння, оскільки вони дарують відчуття бадьорості та молодості.

Замінники цукру

Більшість натуральних підсолоджувань, крім стевії, калорійні, тому вони не рекомендуються хворим з ожирінням та діабетом 2-го типу.

  • Ксіліт виготовляється з відходів деревообробки та сільськогосподарського виробництва (кукурудзяних качан). Його енергетична цінність - 3,67 ккал/г (достатньо калорійний). Добре розчинний у воді. Має жовчогінну, проносну, а для діабетиків і антикетогенну дію. На початковому етапі застосування та при передозуванні може викликати побічні явища у вигляді нудоти, діареї тощо. Вважається нешкідливим при максимальній добовій дозі - 45 г (разова - 15 г).
  • Сорбіт - у природі міститься в ягодах та фруктах. У виробництві одержують методом окисленням глюкози. Добре розчинний у воді та стійкий до кип'ятіння. Енергетична цінність - 3,5 ккал/г (калорійний цукрозамінник).
  • Сорбіт має жовчогінну та проносну дію. При введенні в раціон харчування знижує прояви карієсу. На початковій стадії використання та при передозуванні може стати причиною метеоризму, нудоти, діареї. Добова доза споживання, як у ксиліту.
  • Фруктоза - фруктовий цукор, у натуральному вигляді міститься у плодах, фруктах, меді, нектарі. Її калорійність 3,75 ккал/г, вона добре розчинна у питній воді, але частково змінює свої властивості при нагріванні. Зауважено, що її вживання веде до зниження розвитку карієсу. З побічних явищ зрідка відзначається метеоризм. Фруктоза дозволяється у кількості до 50 г на добу хворим із компенсованим діабетом або при схильності до гіпоглікемії для її усунення.
  • Вкрай рідко зустрічається дефіцит ферменту фруктозодифосфатальдолази, що проявляється у хворих на нудоту, блювання, гіпоглікемічні стани, жовтяницю. Таким хворим на фруктозу категорично протипоказана.
  • Стевія - порошок з листя стевії (сахарол), добре розчинний у воді, стійкий до нагрівання. 1 г стевії дорівнює по солодощі 300 г цукру. Не підвищує рівень цукру в крові, не має енергетичної цінності, не має побічних дій.

Інші позитивні впливи стевії: знижує артеріальний тиск, чинить легкий діуретичний ефект, має антимікробну, протигрибкову дію та ін.

До штучних замінників цукру відносяться:

  • Аспартам – добре розчинний у воді, але нестійкий у процесі гідролізу (втрачає солодкий смак). Аспартам солодший від сахарози в 150–200 разів, має дуже низьку калорійність, тому безпечні добові дози становлять до 50 мг/кг маси тіла. Застосування аспартаму перешкоджає розвитку карієсу зубів.

Аспартам протипоказаний при фенілкетонурії. У хворих на хворобу Паркінсона, а також у хворих на безсоння, гіперкінези, гіпертензію, прийом аспартаму може провокувати виникнення різних неврологічних реакцій.

  • Сахарін добре розчинний у воді, за солодощами 1 г сахарину відповідає 450 г цукру. Вважається, що хворі без патології печінки та нирок можуть вживати сахарин до 150 мг/добу.
  • Цикламат – добре розчинний у воді. Безпечні дози становлять 5-10 мг на добу.

Це найбільш поширені цукрозамінники, але їх з'являється все більше і багато з них можуть використовуватися в лікуванні діабету низькокалорійною або низьковуглеводною дієтою. З усіх перелічених замінників цукру перші позиції займає стевія, потім таблетки із сумішшю цикламату та сахарину. При цьому аналоги цукру не є життєво необхідними, їхнє головне завдання – покращити смак їжі, наблизивши її максимально до харчування здорових людей.

Інформація, подана у матеріалі, не є медичною консультацією та не може замінити візит до лікаря.

Новости
  • Олег Бабинець
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив